Ο όρμος του Σουνίου είναι ο νοτιότερος όρμος του νομού Αττικής και βρίσκεται σε μια γεωγραφικά εξαιρετική στρατηγική θέση. Το ακρωτήριο του, στην ανατολική του πλευρά, είναι ένα φυσικό ακρωτήριο και αποτελεί το ανατολικό όριο του Σαρωνικού κόλπου αλλά και το νότιο όριο των ΒΑ ακτών του κόλπου, μια ακτογραμμή 70 περίπου χλμ η οποία ξεκινά από το Φάληρο και ήταν γνωστή στους ιστορικούς χρόνους ως Ακτή Απόλλωνα.
Στα αρχαία χρόνια, ο όρμος χρησιμοποιούνταν μονίμως από το ναυτικό των Αθηναίων, εξαιτίας της έξοχης γεωγραφικά θέσης του, και επί του ακρωτηρίου, σε χαμηλότερο επίπεδο, υπήρχε ναός της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας των Αθηναίων.
Το 490 π.Χ. ξεκίνησε η κατασκευή ναού, δωρικού ρυθμού, αφιερωμένου στον Ποσειδώνα, στο ψηλότερο σημείο του ακρωτηρίου, από άγνωστο αρχιτέκτονα. Ο ναός ολοκληρώθηκε το 440 π.Χ.
Το τρίγωνο με κορυφή τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και πλευρές τον ναό της Αφαίας στην Αίγινα και τον ναό του Ήφαιστου στο Θησείο είναι ισοσκελές με πλευρές μήκους 44,82 χλμ (Ναός Ποσειδώνα – Ναός Αφαίας) και 44,96 χιλιόμετρα (Ναός Ποσειδώνα – Ναός Ηφαίστου).
Σήμερα, ένα μέρος μονάχα του ναού του Ποσειδώνα παραμένει (19 κίονες), το οποίο είναι υπό συντήρηση από το 1890 μ.Χ. Η γενικότερη περιοχή έχει κηρυχτεί Εθνικός Δρυμός από το 1974, εξαιτίας της ιστορικής, γεωλογικής και παλαιοντολογικής αξίας της. Διαθέτει πολύ ωραία μονοπάτια μέσα σε πευκοδάσος.