Ο Ναός του Ποσειδώνα από Δ

Σούνιο

Ο όρμος του Σουνίου είναι ο νοτιότερος όρμος του νομού Αττικής και βρίσκεται σε μια γεωγραφικά εξαιρετική στρατηγική θέση. Το ακρωτήριο του, στην ανατολική του πλευρά, είναι ένα φυσικό ακρωτήριο και αποτελεί το ανατολικό όριο του Σαρωνικού κόλπου αλλά και το νότιο όριο των ΒΑ ακτών του κόλπου, μια ακτογραμμή 70 περίπου χλμ η οποία…

Όρμος και αλιευτικό καταφύγιο Βάρης

Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρη

Η Βούλα, όπως και η Βουλιαγμένη, στην αρχαιότητα υπαγόταν στο δήμο των Αλών Αιξωνιδών. Η ονομασία του Αρχαίου Δήμου εξηγείται κυρίως από τη γεωγραφική του θέση. Το πρώτο συνθετικό του ονόματος «Αλαί» σημαίνει πως υπήρχαν αλυκές οι οποίες έχουν εντοπιστεί στις σημερινές θέσεις των δύο πλαζ του ΕΟΤ στη Βούλα. Το δεύτερο συνθετικό «Αιξωνίδες» προφανώς…

Μαρίνες Γλυφάδας

Γλυφάδα

Η Γλυφάδα σήμερα είναι χτισμένη εκεί που, στα αρχαία χρόνια, βρισκόταν ο Δήμος της Αιξωνής, με ΝΔ όριο τις ακτές (εκεί που βρίσκονται σήμερα οι 4 μαρίνες) και ΒΑ όριο τους πρόποδες του Υμηττού. Η περιοχή κατοικείται συνεχώς από το 6000 π.Χ., σύμφωνα με ευρήματα από την χερσόνησο της Πούντας (η χερσόνησος βρίσκεται κοντά στην…

μαρίνα Καλαμάκι

Άλιμος

Όπως και οι γειτονικοί γύρω Δήμοι, η περιοχή του Αλίμου κατοικείται συνεχώς από το 3000 π.Χ., με ευρήματα από την Νεολιθική Περίοδο, το Μυκηναϊκό πολιτισμό, τα Γεωμετρικά και Κλασσικά χρόνια κ.ο.κ. Την χρυσή εποχή της Αθήνας, είναι γνωστός ως Δήμος Αλιμούντος, ανάμεσα στους Δήμους των Φαληρέων και των Αιξωνέων. Το όνομα του, όπως και το…