Βόρεια Κρήτη

1800 μ.Χ. – σήμερα Το 1821, η Ελλάδα σήκωσε τα όπλα εναντίον των Τούρκων, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς και την ακολούθησε η Κρήτη. Οι Σφακιανοί ήταν οι πρώτοι που προσχώρησαν στην εξέγερση, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλη την Κρήτη. Η μάχη ήταν άγρια και για τις δύο πλευρές. Ωστόσο, ήταν άνιση. Οι…

Details

Ανατολική Κρήτη

1000 – 1800 μ.Χ. Με την πτώση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους (αρχές του 13ου αιώνα), η Κρήτη δόθηκε στον Βονιφάκιο (έναν από τους αρχηγούς της Τέταρτης Σταυροφορίας), ο οποίος την πούλησε αμέσως στους Βενετούς για 10.000 ασημένια μάρκα. Οι Κρητικοί έκαναν 27 επαναστάσεις κατά τη διάρκεια των περίπου 4,5 αιώνων της κυριαρχίας τους. Στην…

Details

Νότια Κρήτη

1000 π.Χ. – 1000 μ.Χ. Ο αποικισμός της Κρήτης άρχισε τον 9ο αιώνα π.Χ., ιδίως των δυτικών περιοχών της, από τους Δωριείς που κατέβηκαν από την ηπειρωτική Ελλάδα (Σπάρτη – Άργος). Το καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε στο νησί ήταν σαφώς σπαρτιατικό (“Πολιτικά” του Αριστοτέλη). Δηλαδή, κάθε πόλη διοικούνταν από δέκα “κόσμους” (ήταν επίσης στρατηγοί στο στρατό),…

Details

Δυτική Κρήτη

7000 – 1100 π.Χ. Η Κρήτη κατοικήθηκε από το 7000 π.Χ. και πιθανόν και πριν από αυτό. Οι κάτοικοί της ήταν Πελασγοί που προέρχονταν από την Πελοπόννησο. Ο νεολιθικός πολιτισμός που αναπτύχθηκε εκεί εξαλείφθηκε γύρω στο 3000 π.Χ. και αναπτύχθηκε ένας μοναδικός πολιτισμός (2800 – 1100 π.Χ.) γνωστός σήμερα ως Μινωικός (χαρακτηρίστηκε έτσι από τον…

Details

Καστελόριζο

Το νησί ήταν γνωστό ως ΜΕΓΙΣΤΗ από την αρχαιότητα, επειδή είναι το μεγαλύτερο μεταξύ πολλών μικρών νησιών. Μετονομάστηκε σε “Καστελλόριζο” κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, λόγω του χαρακτηριστικού κάστρου του νησιού που είναι χτισμένο στην κορυφή κόκκινων βράχων (Kastello Rosso). Σήμερα χρησιμοποιούνται και τα δύο ονόματα (Μεγίστη και Καστελλόριζο). Ο γεωγράφος Στράβων (1ος αιώνας π.Χ.)…

Details

Κάσος

Το πότε αποικίστηκε για πρώτη φορά το νησί είναι άγνωστο. Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι κατά τη Μινωική Εποχή (3000 – 1400 π.Χ.) οι Κρήτες ίδρυσαν εμπορικό σταθμό στο Ο. Χέλατρο. Το λιμάνι αυτό τους παρείχε ασφαλές καταφύγιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και αποτελούσε τον πρώτο σταθμό για τα ταξίδια τους προς τα ανατολικά. Άλλωστε, τα…

Details

Κάρπαθος

Το νησί κατοικείται από τη Νεολιθική Εποχή (4000 – 2800 π.Χ.). Ο Όμηρος ονόμασε το νησί “ΙΝΕΜΟΕΣΣΑ”, λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή. Υπάρχουν πολλά ευρήματα από τη Μινωική Εποχή (3000 – 1400 π.Χ.), το νησί ήταν ο επόμενος σταθμός των Κρητικών μετά την Κάσο. Οι Μυκηναίοι διαδέχθηκαν τους Μινωίτες. Ο Όμηρος γράφει ότι η…

Details

Ρόδος

Ο γεωγράφος Στράβων (1ος αιώνας π.Χ.) κατέγραψε το νησί ως “ΤΕΛΧΙΝΙΣ”, αλλά το νησί είχε πολλά άλλα ονόματα. Μια εκδοχή για το πώς ονομάστηκε “ΡΟΔΟΣ” λέει ότι πήρε το όνομά του από την κόρη του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, το όνομα της οποίας ήταν “Ρόδον”. Μια άλλη λέει ότι πήρε το όνομά του από τα…

Details

Χάλκη

Έχει αποδειχθεί ότι το νησί κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους, καθώς έχουν ανακαλυφθεί κομμάτια βράχου οψιδιανού από τη Ν. Μήλο, τα οποία μαρτυρούν ότι υπήρχε θαλάσσιο ταξίδι μεταξύ εδώ και των Κυκλάδων. Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομα “Χάλκη” προήλθε από τα ορυχεία χαλκού που υπήρχαν στο νησί. Ο αρχαίος γεωγράφος Στράβων (1ος αιώνας π.Χ.)…

Details