Δήλος

Σύμφωνα με την μυθολογία, το όνομα Δήλος προέκυψε επειδή το νησί αρχικά ήταν ένα κομμάτι γης που έπλεε υποβρυχίως, δηλαδή κάτω από το νερό (το οποίο οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν άδηλων = αφανές). Αργότερα ο Ποσειδώνας, κατά παραγγελία του Δία, το κομμάτι αυτό το έφερε στην επιφάνεια της θάλασσας, προκειμένου η θεά Λητώ να…

Σύρος

Το όνομα της Σύρου προέρχεται από τη λέξη «Σούρ» ή «Οσούρα» που στα αρχαία Φοινικικά σημαίνει βραχώδης, ενώ ο Όμηρος την αναφέρει στην Οδύσσεια ως «Συρίη». Στα τέλη του περασμένου αιώνα, ανασκαφές στη βορειοανατολική μεριά του νησιού έφεραν στο φως ευρήματα που χρονολογούνται από το 2800 π.Χ. Τα αρχαία αυτά ευρήματα είναι κυρίως τάφοι, ειδώλια,…

Κύθνος

Η Κύθνος με το πέρασμα των χρόνων άλλαξε ονόματα, το καθένα με την δικιά του σημασία. Το όνομα Κύθνος βγήκε από τον αρχηγό τον Δρυόπων, Κύθνο, που κατάκτησε αρχικά το νησί. Το 12ο αιώνα ονομάζονταν Θερμία, εξαιτίας των θερμών πηγών που υπάρχουν στον όρμο των Λουτρών. Το αρχαίο όνομα Δρυοπίς προέκυψε από το γεγονός ότι…

Κέα

Το νησί πήρε το όνομα του από τον ήρωα Κέω, γιο του Απόλλωνα και της νύμφης Ροδοέσσης, η παρουσία του οποίου εντοπίζεται στο νησί στις αρχές του 11ου αι. π.Χ. Παλιότερα ονομαζόταν Υδρούσα για τα πολλά νερά και την πυκνή βλάστηση της. Κατά την μυθολογία, όταν το όνομα του νησιού ήταν ακόμα Υδρούσα, κατοικούσαν οι…

Τήνος

Το όνομα της Τήνου βγήκε από τον πρώτο κάτοικό της, τον Τήνο. Είχε όμως και άλλα ονόματα στην αρχαιότητα, όπως Υδρούσα, πράγμα το οποίο μαρτυρεί τα πολλά νερά της, και Οφιούσα, πιθανότατα εξαιτίας των πολλών φιδιών που υπήρχαν στο νησί. Η Τήνος είναι ένα από τα αρχαιότερα κατοικημένα νησιά της Ελλάδος (Κυκλαδίτες, 8000 π.Χ.). Ο…

Άνδρος

Σύμφωνα με την μυθολογία το όνομα της Άνδρου βγήκε από τον Άνδρο, γιο του Ανίου, ο οποίος ήταν γιος του θεού Απόλλωνα. Κατά τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, προέρχεται από τον στρατηγό Άνδρο, του βασιλιά της Κρήτης Ραδάμανθυ. Η Άνδρος όμως στην αρχαιότητα είχε και άλλα ονόματα, όπως Υδρούσα, Λασία, Νωναγρία και Επαγρίς, τα οποία οφείλει…