Το Τολό είναι πιθανότατα το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά χωριό της ευρύτερης περιοχής, κυρίως εξαιτίας της φανταστικής αμμώδους παραλίας του, η οποία φυσικά συνοδεύεται από τις απαραίτητες ταβέρνες, ξενοδοχεία, mini market κ.λπ. Πράγματι κάθε καλοκαίρι κατακλύζεται από τουρίστες, θυμίζοντας σκηνές που βλέπουμε στην βόρεια Κρήτη, την Κέρκυρα ή τη Ρόδο.
Ο οικισμός είναι πολύ καινούργιος, δημιουργήθηκε από Κρητικούς άποικους το 19ο αιώνα οι οποίοι αρχικά είχαν ονομάσει το χωριό Μίνωα. Με άλλα λόγια, τώρα γράφει την ιστορία του το Τολό!
Κοντά στο Τολό βρίσκεται η Ομηρική Ασίνη. Οι Δρύοπες ήταν ο πρώτος λαός που έφτασε σε πολλά ελληνικά μέρη μεταξύ 2000 και 1600 π.Χ., όμως εκδιώχθηκαν από παντού από τους Δωριείς, οι οποίοι ήταν πολεμικά ανώτεροι. Ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς τους βρισκόταν στον Παρνασσό, όταν όμως εκδιώχθηκαν από εκεί, μια μικρή ομάδα έφτασε μέχρι την Πελοπόννησο, στην δυτική άκρη του όρμου Τολό (πίσω από το σημερινό Τολό), όπου και έχτισαν την πόλη Ασίνη. Η πόλη ήταν τόσο καλά οχυρωμένη που άντεξε στους Δωριείς μέχρι το 700μ.Χ., μέχρι που τελικά έπεσε στην πολιορκία των Αργείων, οι οποίοι κατέστρεψαν ότι μπορούσαν και η περιοχή δεν κατοικήθηκε ξανά. Οι Ασίνιοι όμως γλίτωσαν δια θαλάσσης και πήγαν στην άλλη μεριά της Πελοποννήσου, στην Κορώνη.