Η προέλευση της ονομασίας Σουβάλα είναι από το σλαβικό Suvala, που σημαίνει «έλος», και που είχε διαδοθεί κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους. Πολλές είναι οι Σουβάλες που απαντώνται στην Ελλάδα, μερικές από τις οποίες βρίσκονται στη Φωκίδα, στη Φθιώτιδα, στην Εύβοια, στο Πήλιο, στην Ίο, στη Σίφνο και φυσικά στην Αίγινα.
Στο παρελθόν, το όνομα Σουβάλα θεωρούταν πως προέρχεται από το ρήμα συμβάλλω, εννοώντας την συμβολή διαφορετικών υδάτων σε ένα τόπο, σήμερα όμως θεωρείται πως μια τέτοια εξήγηση ήταν καρπός της προσπάθειας που έκαναν οι παλαιοί λόγιοι να αναζητούν και να βρίσκουν Ελληνικές ρίζες στις ξενικές λέξεις.
Η Σουβάλα είναι το δεύτερο εμπορικό λιμάνι της Αίγινας, μετά την πόλη Αίγινα. Στο παρελθόν, ήταν το κεντρικό λιμάνι του νησιού, τότε που η πόλη της Αίγινας βρισκόταν στα τείχη της Παλιαχώρας, για μεγαλύτερη ασφάλεια από τους πειρατές (η Παλιαχώρα ήταν ένα μεσαιωνικό χωριό που χτίστηκε τον 9ο αιώνα και υπήρξε πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1826. Βρίσκεται πίσω και πάνω από το λόφο του Αγίου Νεκταρίου, στα 7 χμ από το λιμάνι της Αίγινας).
Είναι ένα ήσυχο μέρος, με ωραία παραλία, το οποίο βρίσκεται κοντά σε κάποια από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού: στο Ναό της Αφαίας, τη μεσαιωνική Παλιαχώρα και τον Άγιο Νεκτάριο. Στη Σουβάλα γίνεται κάθε χρόνο η γιορτή της Μαρίδας ή γιορτή του Ψαρά, τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, όπου προσφέρονται τηγανητές μαρίδες, ψάρια και κρασί δωρεάν, συνοδεία παραδοσιακών ελληνικών χορών.