Στα αρχαία χρόνια η Πάργα είχε διάφορα ονόματα όπως Παράγειρος, Υπαργός και Παραγαία.
Με βάση τις ανασκαφές, υπολογίζεται πως η περιοχή κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά την Μέση Παλαιολιθική εποχή (300.000 – 30.000 π.Χ.). Οι κάτοικοι της πόλης είχαν κτίσει την Πάργα πάνω στο όρος Πεζόβολος.
Από τα Μυκηναϊκά χρόνια έως την ένωσή της με την Ελλάδα, δεν ήταν ποτέ της ανεξάρτητη. Συνέχεια άλλαζε από κυρίαρχο σε κυρίαρχο.
Στα ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια δεν υπάρχουν αναφορές για την Πάργα.
Το 1360 οι κάτοικοι της Πάργας μετακινούν την Πάργα στην σημερινή της τοποθεσία. Οι κυρίαρχοι της Πάργας ήταν οι Νορμανδοί, οι οποίοι έφτιαξαν ένα κάστρο ανάμεσα από τους δύο όρμους της Πάργας, για να αμύνονται από τις εχθρικές επιθέσεις. Αργότερα η κυριαρχία περνά στους Βενετούς, οι οποίοι αναβάθμισαν το κάστρο, διότι η Πάργα ήταν ένα πολύ σημαντικό λιμάνι για αυτούς. Οι Βενετοί χρησιμοποιούσαν το λιμάνι, για να κάνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ήπειρο.
Το 1797 η Πάργα πέφτει σε Γαλλικά χέρια, αλλά όχι για πολύ. Διότι το 1814 οι Παργιανοί επαναστάτησαν ενάντια στους Γάλλους, για χάρη των Άγγλων. Με τους Άγγλους στο «τιμόνι», η Πάργα γνώρισε άνθιση στην οικονομία, κτίστηκαν δρόμοι και σπίτια, όμως δυστυχώς όχι για πολύ, αφού λίγο αργότερα, το 1817, οι Άγγλοι πούλησαν την Πάργα στους Τούρκους.
Δύο χρόνια αργότερα, το 1819, οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την Πάργα και πάνε στα Επτάνησα. Η Πάργα ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα το 1913.
Ενετικό κάστρο Πάργας: Ένα κάστρο, κτισμένο πάνω σε έναν λόφο, με πανέμορφη θέα. Αξίζει να πάμε σε απογευματινές ώρες για να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα.
Μοναστήρι Βλαχέρνας: Ένα παλιό μοναστήρι, κτισμένο μέσα σε ένα πράσινο άλσος, το οποίο έχει δύσκολη πρόσβαση με το αυτοκίνητο, είναι όμως ένας πολύ ωραίος περίπατος