Λαύριο, στα αρχαία ελληνικά, σημαίνει πλούτος. Οι αρχαίοι Αθηναίοι ονόμασαν έτσι το Λαύριο, διότι χαρακτήριζε πόσο πλούσια είναι τα ορυχεία του Λαυρίου.
Από τον 6ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ., οι Αθηναίοι χρησιμοποιούσαν το Λαύριο ως πόλη-ορυχείο για την εξόρυξη ασημιού. Μετά από τον 4ο αιώνα π.Χ. τα ορυχεία έκλεισαν λόγω της ήττας των Αθηναίων από τους Σπαρτιάτες κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου (431–404 π.Χ.) και ξανάνοιξαν το 1864 μ.Χ. Τα ορυχεία εξόριζαν ασήμι, μόλυβδο και σίδερο έως το 1978, όπου αναγκάστηκαν να κλείσουν διότι δεν υπήρχαν άλλα ορυκτά.
Το 1978, είχε υπολογιστεί πως από τα ορυχεία του Λαυρίου είχε εξορυχτεί, συνολικά, το 7% των ορυκτών από όλον τον κόσμο – τόσο πλούσια ήταν τα κοιτάσματα. Στο Λαύριο υπήρχαν παραπάνω από 700 ορυχεία και 200 περιοχές επεξεργασίας μεταλλευμάτων. Στα ορυχεία αυτά έχουν βρεθεί πηγάδια έως 110 μέτρα και σήραγγες έως και 4 χλμ.
Στην πόλη του Λαυρίου έχει ανακαλυφθεί ένα αρχαίο θέατρο, σε πολύ καλή κατάσταση, το οποίο υπολογίζεται να είναι από τον 4ο αιώνα π.Χ. Το θέατρο Λαυρίου είναι γνωστό για το σχήμα του, διότι είναι το μόνο θέατρο το οποίο έχει σχήμα ορθογωνίου για την ορχήστρα και έχει ένα αρκετά μικρό σχήμα στο κοίλος του.
Στη πόλη θα δούμε το μουσείο ορυκτών και μεταλλευμάτων. Επιπρόσθετα, υπάρχει ένα μονοπάτι 3 ωρών το οποίο καταλήγει στα ορυχεία (σχετικά εύκολο με υψομετρική διαφορά 120μ.). Το μονοπάτι αυτό ξεκινάει από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας και κάνει έναν κύκλο, περνώντας τα αρχαία μεταλλεία, το αρχαίο μεταλλευτικό εργαστήριο και άλλα όμορφα αξιοθέατα.