Η Κοιλάδα είναι ένα ήσυχο ψαροχώρι που τελευταία έχει αναπτυχθεί για δύο λόγους: Πρώτον, προσελκύει σκάφη και τουρίστες εξαιτίας της φυσικής ομορφιάς του και του καλού φαγητού (ψάρι). Δεύτερον προσελκύει όλων των ειδών τα πλεούμενα, επειδή διαθέτει εξαιρετικά ναυπηγεία. Επαγγελματίες της θάλασσας έρχονται για επισκευές ακόμα και από τη Μονεμβασιά.
Αν ακολουθήσουμε τον παραλιακό δρόμο που κάνει τον κύκλο του όρμου, προς βορρά, φτάσουμε μέχρι το τέλος του χωματόδρομου και κατόπιν περπατήσουμε για λίγο ακόμα παραλιακά (500μ, δεν υπάρχει μονοπάτι), θα φτάσουμε στο διάσημο σπήλαιο Φράγχθι, το οποίο χρησιμοποιούνταν από Παλαιολιθικούς έως Νεολιθικούς ανθρώπους (υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στην είσοδο του, αλλά ξεκινάει από την άλλη μεριά, την παραλία Φούρνων). Η χρήση του σταμάτησε περίπου το 2000 π.Χ., όταν η οροφή ενός μεγάλου μέρους του σπηλαίου έπεσε.
Στο σπήλαιο αυτό έχει βρεθεί ο αρχαιότερος πλήρης σκελετός ανθρώπου της Ελλάδας, ενός νεαρού 25 ετών και 1.54μ ύψος, ο οποίος πέθανε περί το 8000 π.Χ. Το σπήλαιο αυτό αποτελεί απόδειξη ότι οι (πολύ) πρόγονοι μας, από κυνηγοί και συλλέκτες πέρασαν στο στάδιο των καλλιεργητών και κτηνοτρόφων. Στο βάθος της πρώτης αίθουσας της σπηλιάς, υπάρχει μια πανέμορφη λιμνούλα η οποία μάλιστα φωτίζεται από το φως του έξω κόσμου. Δυστυχώς δεν υπάρχει πρόσβαση στις υπόλοιπες αίθουσες του σπηλαίου, εξαιτίας των ογκόλιθων που έπεσαν από την οροφή.