Το νησί του Πόρου είναι στην ουσία δύο νησιά, τα οποία κατά την αρχαιότητα ονομάζονταν Σφαιρία και Καλαυρία. Η Σφαιρία ήταν το μικρό νησάκι απέναντι από το Γαλατά, στο οποίο σήμερα απλώνεται αμφιθεατρικά η πόλη του Πόρου και το καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο. Συνδέεται με την πολύ μεγαλύτερη νήσο Καλαυρία, η οποία είναι ουσιαστικά το νησί του Πόρου πλην της πόλης του, μέσω γέφυρας. Η Σφαιρία πήρε το όνομα της από τον ηνίοχο του άρματος του Πέλοπα, Σφαίρο, έναν ικανότατο ηνίοχο χάρη στον οποίο ο Πέλοπας νίκησε την περίφημη αρματοδρομία με τον Οινόμαο και έγινε βασιλιάς της Ηλίδας.
Το όνομα Καλαυρία πιθανότατα προέρχεται από το «καλή αύρα» (κάτι σαν το Buenos Aires) και σχετίζεται με τον προστάτη του νησιού Ποσειδώνα.
Αρχικά το νησί του Πόρου ήταν ενωμένο με την απέναντι ξηρά της Πελοποννήσου και αποκόπηκε στην ύστερη αρχαιότητα λόγω καθίζησης του εδάφους, δημιουργώντας έτσι το θαλάσσιο στενό του Πόρου.
Στην αρχαία πόλη της Καλαυρίας βρέθηκαν ερείπια ναού αφιερωμένου στον θεό Ποσειδώνα. Το ιερό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 190 μ. και βρίσκεται στη θέση Παλάτια, μεταξύ των δύο ψηλότερων κορυφών Βίγλα και Προφήτης Ηλίας (ίσως η πιο μαγευτική τοποθεσία του νησιού). Ο λαμπρός αυτός ναός χτίστηκε περί τον 6ο αι. π.Χ., δυστυχώς όμως σήμερα ελάχιστα λείψανα απομένουν καθώς τα περισσότερα ευρήματα κλάπηκαν από τα γειτονικά νησιά και χρησιμοποιήθηκαν για οικοδομικά υλικά. Όσα αξιόλογα ευρήματα σώθηκαν βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο του Πόρου.
Κατά την Βυζαντινή περίοδο τα νησιά του Σαρωνικού υπέφεραν από επιδρομές πειρατών. Στον Πόρο οι πειρατές χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο τον όρμο της Μπαρμπαριάς (Βαγιωνιά). Την περίοδο της τουρκοκρατίας το νησί παρέμεινε ανεξάρτητο.
Το 1830 εγκαταστάθηκε στον όρμο Πόρου ο πρώτος Ελληνικός Πολεμικός Ναύσταθμος, όμως το καλοκαίρι του 1831, κατά τη διάρκεια της ισχυρής εμφύλιας διαμάχης ανάμεσα στον Ι. Καποδίστρια και τους Υδραίους, ο Μιαούλης έκαψε ένα μέρος του Ελληνικού Στόλου για να μην αναλάβει την αρχηγία Ρώσος Ναύαρχος.
Η πόλη του Πόρου, με τα χαρακτηριστικά μπλε και άσπρα νησιώτικα χρώματα, είναι πολύ όμορφη και οι γειτονιές της αξίζουν την βόλτα σας. Σε μια από αυτές, φροντίστε να καταλήξετε στο παλιό Ρολόι, στην κορυφή του λόφου γύρω από τον οποίο είναι χτισμένη η πόλη. Η θέα είναι υπέροχη, ειδικά το απόγεμα προς το δείλι, όταν τα τελευταία χρώματα του ουρανού φωτίζουν τις πλαγιές των Αδερών, το Γαλατά και το Λεμονοδάσος κ.ο.κ.
Ο όρμος του Ρωσικού Ναυστάθμου πήρε το όνομα του από τα θλιβερά γεγονότα του 1831. Στην παραλία του υπάρχουν ακόμα τα ερείπια του ρωσικού ναυστάθμου. Ο όρμος είναι δημοφιλής στα σκάφη εξαιτίας της φυσικής ομορφιάς του Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, κάθε δύο χρόνια, πραγματοποιείται η Ναυτική Εβδομάδα που αποτελεί τη λαμπρότερη γιορτή του νησιού