Αίγινα

Το νησί της Αίγινας βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και είναι το δεύτερο σε μέγεθος, μετά την Σαλαμίνα. Οι κάτοικοι του, και οι καλλιέργειες τους, βρίσκονται κυρίως στο βόρειο και στο δυτικό μέρος του νησιού, ενώ νότια και νοτιοανατολικά το νησί είναι πιο απάτητο.

Το όνομα του το πήρε από την νύμφη «Αίγινα», κόρη του Θεού Ασωπού, την οποία ερωτεύτηκε ο Δίας και την απήγαγε στο νησί Οινώνη, όπως λεγόταν τότε η Αίγινα.

Η Αίγινα έχει σημαντική ναυτική ιστορία, η οποία ξεκινά από πολύ παλιά. Την 3η χιλιετία π.Χ. η Αίγινα ήταν είδη εμπορικός σταθμός για τα πλοία της εποχής.

Οι Αιγινήτες ήταν οι πρώτοι στην αρχαία Ελλάδα που έφτιαξαν καράβια με πανιά. Είχαν επίσης φτιάξει ένα μοναδικό για την εποχή έργο, ένα σύστημα από τεχνητούς υφάλους, είχαν δηλαδή «ναρκοθετήσει» την περιοχή στα πρόσγεια του λιμανιού της Αίγινας, ούτως ώστε τα εχθρικά πλοία να προσαράζουν.

Από τον 11ο μέχρι το 16ο αιώνα, η Αίγινα υποφέρει από επιδρομές πειρατών. Αναφέρεται μάλιστα ότι στο τέλος του 12ου αιώνα, το νησί έγινε βασικό ορμητήριο των πειρατών που χρησιμοποιούνταν κυρίως για τις επιθέσεις τους στην Αττική. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίστηκε ως «φωλιά των πειρατών» από τον Μητροπολίτη των Αθηνών, Μιχαήλ Χωνιάτη.

Σήμερα η Αίγινα είναι μια ώριμα ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή, ο χαρακτήρας της οποίας δεν έχει αλλοιωθεί από την έλευση των τουριστών, γεγονός που τιμά τους Αιγινήτες. Γι’ αυτό άλλωστε και το περπάτημα στην πόλη της Αίγινας, γύρω από το λιμάνι, είναι απόλαυση.

Ίσως το πιο σημαντικό αξιοθέατο του νησιού είναι ο ναός της Αφαίας στην Αίγινα. Κτίστηκε το 500 π.χ. και ήταν αφιερωμένος στην θεότητα προστάτιδα του νησιού. Βρίσκεται κοντά στην Αγία Μαρίνα, το πιο παραθεριστικό μέρος του νησιού με την γνωστή μεγάλη αμμουδερή παραλία.

Το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου βρίσκεται στον κύριο δρόμο που συνδέει την Αίγινα με την Αγία Μαρίνα και απέχει 6 περίπου χλμ. από την πόλη της Αίγινας. Είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της ορθοδοξίας και ο τόπος που έζησε τα τελευταία του χρόνια ο Άγιος Νεκτάριος (πέθανε το 1990).

Η Πέρδικα είναι ένα γραφικό ψαροχώρι στο οποίο, εκτός από το μπάνιο, θα απολαύσουμε φρέσκα και ωραία θαλασσινά. Προς τα νοτιοανατολικά, βρίσκεται ο όρμος Κλίμα, κάτω από το ομώνυμο χωριό. Ίσως ο πιο περιζήτητος «από θαλάσσης» όρμος του νησιού, συχνάζεται εδώ και 5 δεκαετίες από γιωτ όλων των μεγεθών (βλέπε φωτό)

klima bay

Ο Πύργος του Μαρκέλλου βρίσκεται μέσα στην πόλη της Αίγινας. Χτισμένος το 1802 είναι ένα ιστορικό και μοναδικό αξιοθέατο για το νησί της Αίγινας. Σε αυτόν εγκαταστάθηκε το 1826 η Αντικυβερνητική Επιτροπή, όταν η Κυβέρνηση μεταφέρθηκε στην Αίγινα

Η Αίγινα παράγει τα γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων φιστίκι της Αίγινας. Ο καρπός αυτός ευδοκιμεί στο νησί και έχει μια πολύ χαρακτηριστική και ευχάριστη γεύση, ειδικά το ωμό, που δεν την βρίσκεις πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Γι’ αυτό άλλωστε και υπάρχει πλέον το ή FistikiFest που πραγματοποιείται σε ένα από τα πρώτα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου.