Πάργα

Στα αρχαία χρόνια η Πάργα είχε διάφορα ονόματα όπως Παράγειρος, Υπαργός και Παραγαία. Με βάση τις ανασκαφές, υπολογίζεται πως η περιοχή κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά την Μέση Παλαιολιθική εποχή (300.000 – 30.000 π.Χ.). Οι κάτοικοι της πόλης είχαν κτίσει την Πάργα πάνω στο όρος Πεζόβολος. Από τα Μυκηναϊκά χρόνια έως την ένωσή της με…

Σύβοτα

Η λέξη Σύβοτα, βγαίνει από την σύνθετη λέξη Συβόσιον. Η λέξη «Συβόσιον» σημαίνει «Πολύννησος περιοχή», οπότε τα Σύβοτα πήραν έτσι το όνομά τους, λόγω των πολλών νησιών που είχαν ( Άγιος Νικόλαος, μικρό και μεγάλο Μουρτεμένο και Μούρτος). Στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν «Σύβοτα». Κατά τον Μεσαίωνα έως το 1927 τα Σύβοτα είχαν το όνομα «Βώλια»,…

Ηγουμενίτσα

Ο Θουκυδίδης στις περιηγήσεις του, όταν αναφερόταν στην Ηγουμενίτσα, την αποκαλούσε «Λιμήν Έρημον». Σύμφωνα με την μυθολογία, τα δύο νησάκια στην είσοδο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας (Άγιος Διόνυσος και Πρασούδι), ήταν τα βράχια που έριχναν οι κύκλωπες στα πλοία του Οδυσσέα, στην Ομηρική Οδύσσεια. Η πρωτοκατοίκηση του νησιού ξεκίνησε την 2η χιλιετία π.Χ.  Από το…

παξοί

Παξοί, Αντιπαξοί

Το όνομα «Παξοί» βγαίνει από την αρχαία Φοινικική λέξη «Πακς», που σημαίνει «τραπέζιο». Το όνομα προέκυψε πιθανότατα λόγω του επίπεδου σχήματος του νησιού, το οποίο δεν έχει ψηλούς λόφους και συνεπώς θυμίζει το γεωμετρικό σχήμα του τραπέζιου. Σε όλους τους αρχαίους χάρτες και τα βιβλία, η ονομασία «Παξοί» συμπεριλάμβανε και τα δύο νησιά, Παξοί και…