Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση του ονόματος της Πρέβεζας. Σύμφωνα με ορισμένους, θεωρείται πως η λέξη βγήκε από την σλαβική λέξη «perevoz», η οποία σημαίνει «πέρασμα». Κατά άλλους, η λέξη πηγάζει από την παλαιά Αλβανική έκφραση «prevëzë-za» (πρεβεζέ ζα), η οποία σημαίνει «μεταφορά για» (πιθανό η Πρέβεζα να ήταν εμπορικό κέντρο από το οποίο πραγματοποιούνταν μεταφορές). Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή, πως η λέξη «Πρέβεζα» βγήκε από την παλαιά λατινική λέξη «prevesione» (πρέ-βεσιονέ), η οποία σημαίνει προμήθειες ή και εφόδια.
Η Πρέβεζα είναι μια νέα πόλη σε σχέση με τις υπόλοιπες της Ελλάδας, κτίστηκε το 1065 μ.Χ. Στα αρχαία χρόνια στην θέση της Πρέβεζας, υπήρχε η πόλη Βερενικία ή Βερενίκη, η οποία χτίστηκε το 290 π.Χ. από τον βασιλιά Πύρρο Α’ της Ηπείρου. Η Βερενικία χρησιμοποιήθηκε ως το κύριο λιμάνι για τα εμπορεύματα του βασιλιά Πύρρου.
Στα ρωμαϊκά χρόνια η Βερενικία πέφτει σε Ρωμαϊκά χέρια. Το 31 π.Χ., κοντά στην πόλη Βερενικία, έγινε η περίφημη ναυμαχία του Ακτίου. Σε αυτήν την ναυμαχία, αντίπαλοι ήταν ο Μάρκος Αντώνιος και ο Οκταβιανός Αύγουστος. Όταν κέρδισε ο Οκταβιανός Αύγουστος, έκτισε μια πόλη με το όνομα Νικόπολη, με λιμάνια την Βερενικία. Την ίδια χρονιά, ο Οκταβιανός κατέκτησε όλη την χερσόνησο, ονομάζοντας την Νικόπολη.
Η ίδρυση της Πρέβεζας έγινε το 1065 μ.Χ., όταν οι Βούλγαροι κατέστρεψαν την Νικόπολη. Στην αρχή, δεν ήταν παρά ένα μικρό χωριό όπου πήγαιναν μόνο ψαράδες από γειτονικά χωριά και πόλεις.
Στα τέλη του 13ο αιώνα μ.Χ. η Πρέβεζα αρχίζει να αναπτύσσεται και μπαίνει στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Από τα τέλη του 13ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 15ου αιώνα η Πρέβεζα, μαζί με τις υπόλοιπες πόλεις της Ηπείρου, δεχόταν επιθέσεις από Αλβανούς, Βενετούς, Νορμανδούς και Φράγκους.
Στα μέσα του 15ου αιώνα, οι Οθωμανοί κατακτούν την Πρέβεζα αλλά αργότερα το 1684 οι Βενετοί και οι Γάλλοι ένωσαν δυνάμεις, ενάντια των Τούρκων, και πήραν πάλι την Πρέβεζα. Οι Βενετοί έφτιαξαν αρκετά κάστρα στην Πρέβεζα, για να αμύνονται από τις εχθρικές επιθέσεις. Όμως, το 1699 υπογράφηκε η συνθήκη του Κάρλοβιτς, σύμφωνα με την οποία η Πρέβεζα παραδόθηκε πάλι στους Οθωμανούς. Πριν την παράδοση, οι Βενετοί κατέστρεψαν όλα τα κάστρα τους (τα ερείπια ορισμένων κάστρων υπάρχουν μέχρι και σήμερα).
Παρόλα αυτά, 16 χρόνια μετά την συνθήκη, οι Βενετοί παίρνουν πάλι την Πρέβεζα και την κρατάνε μέχρι το 1797. Μετά από μια Γαλλοκρατία ενός έτους, το 1798 το αίμα των Τούρκων έβραζε από θυμό μετά από τις ήττες τους. Έτσι επιτέθηκαν με τεράστιο στρατό στην Πρέβεζα, την πήραν και κατόπιν αποκεφάλισαν όλους τους Βενετούς, Γάλλους και Έλληνες στρατιώτες. Μάλιστα, ο Αλή Πασάς διέταξε να γίνει γενοκτονία και σφαγές επί 10 μέρες. Σε κάποια κείμενα, αναφέρεται πως η σφαγή τελείωσε την 10η μέρα γιατί οι Οθωμανοί στρατιώτες είχαν κουραστεί.
Η Πρέβεζα ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα το 1912.
Κάστρο Παντοκράτορα: Ένα πολύ όμορφο κάστρο, χτισμένο σε πολύ καλή θέση και έχει δύο παραλίες με εύκολη πρόσβαση. Σήμερα έχει και ένα μικρό αλιευτικό καταφύγιο.
Ναός Παντοκράτορα: Ένας καινούργιος ναός με πολύ όμορφες Αγιογραφίες. Βρίσκεται στην Ν πλευρά της Πρέβεζας