Τα νησιά κατοικούνται από την Προϊστορική Εποχή, και οι ντόπιοι καυχιούνται ότι εδώ η Καλυψώ μάγεψε τον Οδυσσέα (τώρα, αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ ΛΕΙΨΩΝ και ΚΑΛΥΨΩΣ, δεν την γνωρίζω). Ο ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα των Λειψών (4ος αιώνας π.Χ.) βρισκόταν κάποτε στη θέση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στον κόλπο των Λειψών. Είναι πιθανό ότι η ακρόπολη της αρχαίας πόλης, που έβλεπε την πόλη, βρισκόταν στην περιοχή του “Κάστρου” και ο θαλάσσιος λιμένας ήταν τότε εκεί που βρίσκεται σήμερα το ναυπηγείο.
Από τον 11ο έως και τον 16ο αιώνα βρισκόταν στην κυριότητα της Μονής της Πάτμου (παραχωρήθηκαν από τον τότε βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄). Γενικά η τύχη των νησιών αυτών ακολούθησε εκείνη των Δωδεκανήσων και το 1948 επανενώθηκαν με τη μητέρα Ελλάδα.
Αξιοθέατα: Είναι πολύ ωραία για περπάτημα. Το κεντρικό νησί μαζί με τα νησιά που το περιβάλλουν και τα νησιά Αρκιοί στα βόρεια συμπληρώνουν ένα σύμπλεγμα τουλάχιστον 40 νησιών, το ένα κοντά στο άλλο, γεμάτο εκπλήξεις, όπου μπορείτε να απολαύσετε αξέχαστες διακοπές κοντά στη φύση.
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Στο Δημαρχείο και το Μουσείο υπάρχουν θαυμάσιες εκκλησιαστικές και λαϊκές συλλογές.
Το μαύρο Λειψιώτικο κρασί είναι πολύ διάσημο (το Βατικανό το χρησιμοποιούσε για τη Θεία Κοινωνία). Αλλά προσέξτε, είναι πολύ ισχυρό. Μην παρασυρθείτε κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, όταν γίνεται η γιορτή του κρασιού, πίνοντας πολύ.