Σύμφωνα με την μυθολογία το όνομα της Άνδρου βγήκε από τον Άνδρο, γιο του Ανίου, ο οποίος ήταν γιος του θεού Απόλλωνα. Κατά τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, προέρχεται από τον στρατηγό Άνδρο, του βασιλιά της Κρήτης Ραδάμανθυ. Η Άνδρος όμως στην αρχαιότητα είχε και άλλα ονόματα, όπως Υδρούσα, Λασία, Νωναγρία και Επαγρίς, τα οποία οφείλει στην πλούσια βλάστηση της και τα πολλά ποτάμια, ρέματα και πηγές.
Η Άνδρος κατοικείται συνεχώς από το 4000 π.Χ. Στο νησί της Άνδρου έχουν βρεθεί αγγεία, διάφορα εργαλεία και σπίτια, από διάφορες φυλές: Κάρες, Φοίνικες, Κυκλαδίτες, αργότερα Μινωίτες και Πελασγοί με τελευταίους τους Ίωνες.
Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, η Άνδρος στην αρχαιότητα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ναυτικά και εμπορικά κέντρα της Ελλάδας, συνδέοντας την Μινωική Κρήτη με τις πόλεις τις κεντρικής Ελλάδας.
Κατά τον Ελληνοπερσικό πόλεμο, οι κάτοικοι του νησιού είχαν πάρει το μέρος των Περσών. Έτσι το 480 π.Χ., όταν οι Πέρσες αποσύρθηκαν από την Ελλάδα, οι Αθηναίοι επιτέθηκαν στην Άνδρο όμως δεν ήταν αποτελεσματικοί εξαιτίας της καλής της οχύρωσης. Δύο χρόνια αργότερα, η Άνδρος μπαίνει στην Δηλιακή συμμαχία και ύστερα στην Αθηναϊκή ηγεμονία. Στον Πελοποννησιακό πόλεμο η Άνδρος κατακτήθηκε από τους Σπαρτιάτες το 411 π.Χ.
Στα Βυζαντινά χρόνια η Άνδρος ήταν μια από τις πρώτες πόλεις που εκχριστιανίστηκαν. Λόγω της σημαντικής θέσης της στις θαλάσσιες οδούς προς Κωνσταντινούπολη, κτίστηκε ένα τελωνείο στην Άνδρο, με αποτέλεσμα να γίνει ένα ισχυρό και πλούσιο νησί με μεγάλη ναυτική δύναμη.
Με την άλωση της πόλης από τους Φράγκους (1204 μ.Χ.), η κυριαρχία της Άνδρου περνά σε βενετικά χέρια. Tο 1537μ.Χ. οι Οθωμανοί υπό τον αρχιναύαρχο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα, κατέκτησαν την Άνδρο, και στα μετέπειτα χρόνια έκαναν αρκετές προσπάθειες για να εξισλαμίσουν τους κατοίκους της. Η Άνδρος ελευθερώθηκε κατά την διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης το 1825 μ.Χ.
Στην Άνδρο υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα μουσεία τα οποία αξίζει να τα επισκεφτείτε. Στην πρωτεύουσα της Άνδρου, το Κάστρο, να δούμε το κάστρο στην παραλία της Άνδρου. Ένα άλλο πολύ ωραίο αξιοθέατο είναι η Ζαγόρα, που βρίσκεται στο ομώνυμο οροπέδιο στην Δυτική Άνδρο. Σύμφωνα με αρχαιολόγους, είναι μια πόλη από την γεωμετρική περίοδο.
Η Άνδρος επίσης έχει πολύ ωραίες αμμουδιές, πάρα πολλές σε αριθμό. Κάθε κόλπωση είναι και μια ακόμη αμμουδερή παραλία. Επειδή το νησί υποφέρει από ανέμους, αξίζει να δέσουμε κάπου ασφαλώς και να γυρίσουμε το νησί με νοικιασμένο αυτοκίνητο, το οποίο …κουνάει πολύ λιγότερο με τον άνεμο.
Γαύριο: Λειτούργησε ως δήμος από το 1835 και μετά. Μετά την Επανάσταση του 1821, αριθμούσε γύρω στους 900 κατοίκους και χρησιμοποιήθηκε ως το κύριο λιμάνι της Άνδρου. Σήμερα το Γαύριο έχει μεγάλη τουριστική κίνηση, κυρίως επειδή 2 από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, η παραλία του Αγίου Πέτρου και η Χρυσή Άμμος, βρίσκονται περί τα 2 χλμ μακριά.
Κόρθι: Το Κόρθι χτίστηκε από τους Φράγκους περίπου τον 17ο αιώνα μ.Χ., με το όνομα Κόρτι, οι οποίοι έχτισαν οχυρώσεις και κάστρο για να αμυνθούν από τις πειρατικές επιδρομές. Το σημερινό όνομα Κόρθι είναι η ελληνική εκδοχή του ξενικού «Κόρτι», η οποία με τα χρόνια διαδόθηκε και επισημοποιήθηκε. Στο χωριό υπάρχει Λαογραφικό Μουσείο.
Κάστρο: Η Άνδρος (πρωτεύουσα) ή Κάστρο, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, κτίστηκε τον 13ο αιώνα μ.Χ. κατά την διάρκεια της Φραγκοκρατίας. Οι Φράγκοι έμειναν στο νησί μέχρι το 1670, όταν όμως έπεσε η Κρήτη στους Οθωμανούς αποσύρθηκαν από όλο το Αιγαίο. Δύο χρόνια αργότερα, η πρωτεύουσα της Άνδρου καταστράφηκε από πειρατικές επιδρομές και ερημώθηκε έως το 1750, όταν άρχισε πάλι ο εποικισμός της.
Το Κάστρο είναι μια πανέμορφη καστροπολιτεία, χτισμένη πάνω στο ακρωτήρι του Κάστρου και όλα τα παλιά σπίτια είναι μέσα στα τείχη του ακρωτηρίου. Ένας περίπατος στα σοκάκια του εξηγήσει γιατί όλοι αναφέρονται στην Αρχοντική Άνδρο.
Μπατσί: Ένας σύγχρονος οικισμός χτισμένος γύρω από ένα ωραίο όρμο και μια αμμουδερή παραλία. Συγκεντρώνει μεγάλη τουριστική κίνηση. Να επισκεφτούμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Φιλίππου, ανήμερα της γιορτής του γίνεται εορτασμός στο Μπατσί.